петък, 16 август 2013 г.

Абсент



     Една от най-силните алкохолни напитки които с които днес спокойно можем да се сдобием!
Но не винаги е било така-между 19ти и 20ти век той е бил забранен и силно охулен.Точно тогава, разбира се, и главоломно нараства неговата популярност.Но защо е бил забранен?
Абсентът е силно алкохолна напитка (межу 40 и 75 градуса) на основата но пелина,през годините е променял състава си и днешния абсент няма нищо общо с приготвения за пръв път през 1792 г.  от д-р Пиер Ординар във Франция.
За кратко време напитката става толкова популярна,че във Френските кафенета се обявява "Зелен час".Но все пак в началото е бил скъпо удоволствие,достъпно само за буржоазията и ексцентричните Френски артисти  които търсели "Зелената муза".
    Абсент съдържа в състава си психо-активното вещество Туйон,заради което са му приписвани митичните му свойства.Пиячите на абсент вярвали че така им идва музата,изпадайки в транс,но много често и прекалявали което довело и до специално название за пристрастените към Абсент-не обикновен алкохолизъм а "абсентизъм".И тук нещата загрубяват-прекаляването с абсент води до конвулсии,загуба на съзнание,халюцинации,агресия,склонност  към самонараняване и др.(фактът че Ван Гог си е отрязал ухото се преписва именно на абсента).

И така се стига до трагичния случай от  1905г.
когато Джийн Ландфрй,под влияние на абсент избива цялото си семейство.Имало е разбира се и други фактори които са подбудили престъплението,но вината е прехвърлена изцяло на абсента,което води до неговата пълна забрана със закон от 1907г.
   Има толкова световно известни "поклонници " на абсента ,че няма как да пропуснем емената им-Винсент Ван гог, Оскар Уайлд, Бодлер,Артур Рембо, Ги дьо Мопасан, Ърнест Хемингуей(той е известен с любовта въобще към алкохола) и може би най-известния жив пияч на абсент- Мерилин Менсън
 
     На мен лично ми прави впечатление ,че любителите на абсента са в голямата си част артисти,поети,майстори на разказа.Дали пък наистина "зелената муза" не извисява мисълта на други нива? Може би трябва да се пробва,поне веднъж.
     Но как се пие абсент?
Има класически Френски ритуал,и не по-малко извести разновидности.
Какво ще ви трябва за подготовката-
бутилка абсент разбира се,по ваш избор-
     класическа чаша за абсент -



















 лъжица за абсент















фонтан за абсент

може и с гарафа,или дори обикновена кана за вода













бучка захар

КЛАСИЧЕСКИ ВАРИАНТ

В чашата  сипваме 30 мл. абсент


Поставяме лъжицата с бучка захар отгоре












с помощта на фонтана,гарафата или каната наливаме ледено студена вода върху бучката захар докато не се стопи













разбъркваме и се наслаждаваме на експлозия от вкусове и аромати освободени от след приготвянето на абсента- http://www.youtube.com/watch?v=Q4RnJ6PeDW4


                                  ЧЕШКИ (БОХЕМСКИ) ритуал

Върху празна чаша се поставя лъжицата за абсент с бучка захар върху нея.


Абсента се излива отгоре,така че да напои захарта и тя да може да се запали.

След  като захарта се карамелизира се залива отгоре с ледена вода.













Няма коментари:

Публикуване на коментар