събота, 10 август 2013 г.

Коктейл "Мартини" и неговите разновидности

     Всеки ценител на "Мартини" може да ви каже традиционните съставки на коктейла-джин и сух вермут,въпреки че под названието "Мартини" се подвизават доста други коктейли-Apple Martini,Oringe Martini,Dirty Martini

и много други които сме свикнали да наричаме така заради начинът на приготвяне или най-вече заради чашата в която се сервира и е приела названието Чаша за мартини.
    Ето и подбрани рецепти на на "Мартини" коктейли,като разбира се започнем с класическата рецепта:
СУХО МАРТИНИ (DRY MARTINI)

Необходими съставки
60мл джин
10мл сух вермут
1 зелена маслина

Начин на приготвяне
Смесете съставките в баровата чаша заедно с леда.
Разбъркайте за около 30сек с барова  лъжица,
Прецедете с помощта на барова цедка в предварително охладена чаша за мартини

Гарнирайте със зелена маслина.




"Three measures of Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?"
(Три части Гордънс,една част водка,половин част от Кина Лилет,разклати много добре докато не стане ледено студен,после добави голямо парче кора от лимон.Разбра ли?)

ВЕСПЪР МАРТИНИ (VESPER MARTINI)

Как бих могъл да опиша по-добре рецептата и начинът на приготвяне на "Веспър"от самият Иън Флеминг в "Казино Роял"





     Благодарение на много изобретателни майстори в миксологията,днес имаме възможността да поглезим сетивата си с някои  нови "Мартинита" и чудесните им вкусове.
     Интересен е случаят с със създаването на "Бронкс" през началото на 90те.
Джони Солон е миксолог който никога не пие,но има дарбата да създава великолепни коктейли като :

БРОНКС (BRONX)


Необходими съставки:

20мл Джин
10мл Сух вермут
10мл Сладък вермут
10мл прясно изцеден сок от портокал

Начин на приготвяне

Смесете съставките в шейкър и добавете лед,разклатете добре.
Прецедете в предварително охладена чаша за мартини,
украсете със спирала от портокалова кора.



    За създаването на  следващият коктейл,"МАНХАТЪН" се носи  една история -Майката на Уинстън Чърчил -лейди Рандолф Чърчил организирала прием за тогавашен кандидат за президент Самуел Тилдън.Тя възложила на д-р Йън Маршал да измисли специален коктейл с който да се отбележи вечерта в "Manhattan cocktails club" откъдето идва и името му.
Има обаче достоверни данни ,че въпросната дама е била на съвсем друго място по това време,така че най-вероятно тази история е просто украсена  с имената на популярни за времето си личности.
    Оригиналният "Манхатън" е смес от бърбън,италиански вермут и ангостура битер.


"МАНХАТЪН"  (MANHATTAN)


Необходими съставки

50мл уиски с ръж(Бърбън)
20мл сладък вермут
няколко капки ангостура битер
червена коктейлна череша

начин на приготвяне

Смесете съставките в баровата чаша заедно с леда.
Разбъркайте за около 30сек с барова  лъжица,
Прецедете с помощта на барова цедка в предварително охладена чаша за мартини

гарнирайте с черешата



      Идва обаче "Сухият режим" в Америка-забраната за производство и продажба на алкохол и коктейлът започва да се прави с каквото има,най-вече с нелегално внесено канадско уиски.
тази рецепта е позната и популярна и до днес,може да го срещнете още и със смесено уиски и с Тенеси уиски.
 
Също така: с шотландско уиски-                  "ROB ROY"                                                        
   със равни части  сух и сладък вермут "PERFECT MANHATTAN"                                                с тъмен ром      -                                    "CUBAN MANHATTAN"
   със Саутърн Комфорт                         "SOUTHERN MANHATTAN"
                                           
   
 
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар