неделя, 17 ноември 2013 г.

Разклатено или разбъркано ?



Вечния дебат - да разклатим, или да разбъркаме,става още по горещ особено когато говорим за "Мартини"!

В различни рецепти може да го срещнете с указания както за шейкване,така и за разбъркване.

За изясняване на въпроса можем да вземем едно общо правило в барманството,ноо както знаем,всяко правило си има изключения,така че добре е да следвате

указанията в рецептата,а защо не и да експериментирате и с двете техники докато откриете своя начин!

И все пак:

 КОГА ДА РАЗКЛАЩАМЕ? - Пригответе коктейла в шейкъра когато съдържа : плодови сокове,ликьори,сиропи,сладко-кисел микс,яйца,мляко,сметана,напитки с висока плътнос!

Разклащането в този случай гарантира хомогенизирането на съставките които са с различна плътност!

Примери за коктейли които се разклащам мога да ви дам с: "Космополитън","Секс на плажа","Май-тай"...

   КОГА ДА РАЗБЪРКВАМЕ? -Разбърквайте коктейли които в състава си имат само дестилирани напитки!

Разбъркването е лека техника която деликатно комбинира съставки които перфектно се разреждат една в друга!

Примери за коктейли които се разбъркват са: "Мартини","Негрони","Манхатън","Роб Рой"...


  И все пак следвайте указанията в рецептата или на клиента,особено ако е Джеймс Бонд и ви каже -"Shaken, not stirred."

Няма коментари:

Публикуване на коментар