сряда, 6 ноември 2013 г.

Как да подобрим качеството на нашите коктейли с няколко лесни стъпки

  Каква реакция предпочитате да видите от клиент който опитва ваш коктейл-намръщена физиономия, сякаш отпива горчиво лекарство или "уауу,страхотно"? Знам отговора,
а постигането на това не е тайна ,известна на малцина посветени а основни правила които ще ви опиша и припомня.
    1 Вдигнете нивото на алкохолните съставки които ползвате за коктейлите- алкохола и ликьорите са основни съставки в коктейла и когато те са евтини и с ниско качество автоматично превръщат 
и вашия коктейл в такъв,независимо от уменията ви,толкова е просто.
Не ви казвам да купувате най-скъпия алкохол,има достатъчно добри марки със средно качество и цена които може да ползвате.Няма да споменавам марки,но си представете
 че правите един и същ коктейл един път с българска водка и ликьор под 10лв бутилката а втория път с качествена руска водка и френски ликьор,разликата ще е значителна.
   2 Използвайте винаги пресни продукти,по възможност- това се отнася най-вече за плодовите сокове,които може да изстисквате на момента вместо бутилираните и консервирани такива,но важи и за други съставки,например може да ползвате сода сифон вместо бутилирана сода,
сами може да си приготвите захарен сироп,sweet & sour mix,дори и гренадин.(очаквайте отделна статия за приготвянето им)
За разлика от предната стъпка,тук може да спестите пари!
   3 Температурата на чашите- тази стъпка може да ви се стори ненужна,но не я подценявайте мислейки си че охлаждате добре коктейла при миксирането.
Изсипвайки студената напитка в топла чаша,води до изравняване на температурата и естествено това е в ущърб на коктейла.
Изстудявайки предварително чашата,може да поставим лед вътре докато приготвим коктейла,да я полеем със студена вода или да я сложим във фризера за 1-2 мин.,ние предотвратяваме тези температурни разлики и коктейла ни се запазва студен по-дълго време.Обратното важи и за топлите напитки!
   4 Гарнирайте винаги когато е уместно- Не всеки коктейл го изисква,но при други поставянето на лимон,лайм,портокал... за вкус,баланс и красота е задължително.
Какво ще е Джин с тоник без лимон,сухо мартини без маслина или маргарита без венец сол ?
   5 Използвайте мярка за всичко- Не случайно в рецептите на коктейлите всяка съставка е с точно определена мярка.Да,знам че не винаги е възможно да се ползва мярка,но сипването само на една 
съставка под или над означеното в рецептата би могло да разруши деликатния баланс в питието.Измерването на съставките ви гарантира че ще направите коктейла точно по начина по който е бил създаден и 
се е запазил през годините!

Няма коментари:

Публикуване на коментар